Vanliga frågor och svar

From Stellarium Wiki
Jump to: navigation, search
Observera: "Vanliga frågor och svar" är en kort lista över svar på vanliga problem.

Den är inte avsedd att vara en ersättning för användarhandboken som ger mycket mer detaljerad information om användningen av Stellarium, landskap, anpassning, astronomi, o.s.v. Denna sida listar endast ett minimum av information för att hjälpa dig att komma igång.

Om du har andra frågor om Stellarium, så kan du:

 • läsa listan över vanliga frågor och svar i Stellariums supportsystem;
 • ställa en fråga i Stellariums supportsystem (kräver registrering på Launchpad);
 • ställa en fråga i Stellariums återkopplingsforum (befintliga registreringar från andra webbplatser, inkl. Google och Yahoo, kan användas).


Contents

Allmänna frågor

Vad är Stellarium?

Stellarium är ett skrivbordsplanetarium för Linux/Unix, Windows och MacOSX, med öppen källkod. Det renderar himlen i realtid m.h.a. OpenGL, vilket innebär att himlen i Stellarium ser exakt likadan ut som den verkliga himlen när du tittar upp mot den, använder kikare eller tittar genom ett litet teleskop. Stellarium är mycket enkelt att använda, vilket är en av dess största fördelar: det kan utan problem användas av nybörjare. Stellariumprojektet startades av Fabien Chéreau under sommaren 2001 och ligger till stor del på Sourceforge. Du hittar projektsidan på Sourceforge här.

Är Stellarium gratis?

Ja! Stellarium är programvara med öppen källkod. Vemsomhelst har rätt att hämta och använda the programvaran helt utan kostnad, att distribuera den i oförändrat skick till andra personer eller ändra källkoden, allt detta i enlighet med villkoren för GNU General Public License (GPL).

Var kan jag hämta Stellarium?

Via hämtningssidan. Stellarium lagras på Sourceforges servrar. När du har klickat på rätt länk på hämtningssidan kommer du att omdirigeras till en av Sourceforges nerladdningssidor. Hämtningen startar oftast automatiskt.

Var kan jag lämna feedback?

Dina idéer och kommentarer är ovärderliga för Stellarium. Ta en titt på Stellariums webbplats för att se var du kan få personlig support, föreslå nya funktioner, rapportera buggar och t.o.m. skicka in dina egna programkorrigeringar.

Installation av Stellarium

Vilka är Stellariums systemkrav?

Informationen i detta avsnitt, i sin helhet eller delar därav, är inte längre korrekt. Den kan vara relevant för en äldre version av Stellarium eller helt sakna relevans.

Denna varning har funnits här sedan 10 oktober 2010.

Ett grafikkort som kan rendera OpenGL. Ett grafikkort som Riva TNT2, utgivet 1999 eller 2000, bör duga. Stellarium kräver också ganska mycket processorkraft, så du kommer att få högre bildrutehastigheter med snabbare processorer. Alla någorlunda nya datorer bör kunna köra Stellarium. Dessutom bör din dator använda ett av operativsystemen Linux, Windows eller MacOSX.

För att ge dig en bild av vad som är möjligt, så har vi lyckats köra Stellarium på följande äldre datorer:

 • Pentium III 800 MHz, 128 MB RAM-minne, Intel på moderkortsgrafik (Windows XP).
 • AMD K6 400 MHz, 256 MB RAM-minne, Nvidia Gforce2 AGP, DirectX 9.0 (Windows XP).
 • Mac-datorer med PowerPC-processorer (PPC) tillbaka till ung. 667 MHz, som åtminstone kör OSX 10.3.9, vilket Mac Intel som helst.

Hur installerar jag Stellarium?

 • Windowsanvändare: kör den hämtade filen "stellarium-(versionsnr.)-win(32/64).exe" och följ instruktionerna i installationsprogrammet.
 • Linuxanvändare: det enklaste är att leta upp ett förkompilerat paket för din distribution.
 • Mac OSX-användare: hämta DMG-filen, dubbelklicka på den för att öppna den, programmet finns inne i filen, dra programmet till din Program-mapp.
 • Du kan också kompilera programmet själv: detaljerade kompileringsinstruktioner för Linux, Posix, Cygwin och MacOSX hittas i filen "INSTALL".

Hur avinstallerar jag Stellarium?

 • Windowsanvändare: avinstallera Stellarium via Kontrollpanelen > Program > Avinstallera ett program.
 • Linuxanvändare: använd din pakethanterare om du installerade en förkompilerad version.
 • Om du kompilerade själv: avinstallera genom att skriva "make uninstall" i kompileringskatalogen.
 • Om du kompilerade själv, körde make install som rot i efterhand och därefter tog bort kompileringskatalogen:
  • Hämta källkoden för den version som är installerad igen (om så krävs) och packa upp den
   • För att se vilken version du har installerad: stellarium --version
  • Därefter kör du: ./configure && sudo make uninstall

Användning av Stellarium

Hur börjar jag använda Stellarium?

 • Först och främst: ange din plats! Standardplatsen är Paris i Frankrike. Du kan klicka på din plats på kartan i konfigurationsfönstret eller ange dina koordinater manuellt. Glöm inte att spara dina ändringar. Gör det genom att kryssa i rutan "Använd som standardval". Från och med nu kommer himlen i Stellarium att se ut precis som den gör där du bor. Om du tar med dig din bärbara dator och Stellarium på en resa, så kommer du naturligtvis att behöva byta plats i Stellarium.
 • Använd musen eller piltangenterna för att se dig omkring (panorera bilden).
 • Använd tangenterna Page Up och Page Down för att zooma in och ut.
 • Använd vänster musknapp för att markera ett objekt, höger musknapp för att avmarkera objektet och den mellersta musknappen eller mellanslag för att centrera det markerade objektet.
 • Att zooma in nebulosor och planeter är väldigt intressant …
 • J får tiden att gå långsammare eller vänder tidsflödet, L ökar tidshastigheten och K får tiden att återgå till normal hastighet.
 • Tryck ned H för hjälp.

Hur ändrar jag skärmupplösningen till en som inte finns med i menyn?

Du kör Stellarium på en av de där tjusiga, bärbara bredbildsdatorerna och det finns inget alternativ i menyn som passar din skärmupplösning. Om så är fallet, öppna filen "config.ini" med ett textredigeringsprogram och leta upp parametrarna screen_w (skärmens bredd) och screen_h (skärmens höjd). Ändra värdena till de önskade måtten, spara filen och starta om Stellarium: njut av utsikten!

Finns det en användarhandbok för Stellarium?

Ja. Få svar på allt du undrar om Stellarium och de astronomiska principer som demonstreras i programmet. Mycket viktig läsning. Gå till den här sidan för mer information.

Hur använder jag insticksmodulen för satelliter/okular/teleskopkontroll?

Gå till insticksmodulsidan för mer information.

Anpassning av Stellarium

Hur använder jag annan stjärnbildsgrafik i Stellarium?

Vill du använda andra bilder än de som följer med Stellarium, t.ex. dina egna bilder eller antika bilder från en stjärnkarta?

Du kommer att behöva ändra stjärnbildsstrukturerna och kanske även justera deras koordinater i filen "constellationsart.fab". Om bilderna inte belastade med restriktiva upphovsrätter, så kan du dela uppsättningen du har skapat med resten av webbgemenskapen.

Går det att visa fler stjärnor?

Stellarium använder en standardstjärnkatalog som innehåller över 600 000 stjärnor. Det finns ytterligare kataloger med fler än 210 miljoner stjärnor.

Finns Stellarium på mitt språk?

Från och med version 0.8.0 kan Stellarium översättas till ditt språk. Språkinställningarna nås via konfigurationsfönstret eller filen "config.ini". Det är möjligt att översättningen ännu inte är färdigställd, så vi är ytterst tacksamma ör att begåvade översättare bland Stellariums användare som vill bidra till den. Information om översättningsprocessen finns på översättningssidan.

Problem

Jag kan inte installera Stellarium.

Läs installationsinstruktionerna som finns i filen "INSTALL", som följer med Stellarium.

Stellarium installeras, men kan inte köras.

0.9.0 / OSX Om du har uppgraderat från en äldre version av Stellarium och din gamla config.ini-fil var inställd så att Stellarium startade i helskärmsläge, så kommer 0.9.0 inte att starta. Redigera din config.ini-fil och ändra raden med inställningen för helskärmsläget, fullscreen, så att värdet är false.

När det gäller andra, liknande problem kan vi återberätta en del av de saker som användare har upplevt genom åren. Kanske en fil som är nödvändig för Stellarium på något sätt har skadats eller formaterats felaktigt. Försök att installera om programmet, men glöm inte att först säkerhetskopiera de Stellarium-filer som du har anpassat.

Stellarium rapporterar grundläggande åtgärder om standardutdata och standardfel. Utdatan kan läsas i Kommandotolken på Windows eller granskas genom att starta Stellarium från en terminal i Linux och OS X. Titta igenom utdatan och se om den innehåller information som kan vara till hjälp. Om du inte kan åtgärda ditt problem, skicka in en supportbegäran och inkludera utdatainformationen.

Meddelande i konsolen: "locale::facet::_S_create_c_locale name not valid"

Om stellarium inte startar och du ser det här meddelandet i konsolen:

terminate called after throwing an instance of 'std::runtime_error'
 what(): locale::facet::_S_create_c_locale name not valid
Abort trap

Svensk översättning ("trap" är en typ av systemmeddelande):

avsluta anropades efter att en instans av 'std::runtime_error' utlöstes
 what(): locale::facet::_S_create_c_locale namnet är ogiltigt
Avbryt trap

Testa att ange miljövariabeln LC_ALL till "C" och därefter köra programmet igen.

Stellarium har mycket långsam rendering, mycket låg bildrutehastighet på min dator.

Det här sker när maskinvarurenderingen är inakriverad. Om du har ett 3D-grafikkort, säkerställ att dina OpenGL-drivrutiner är installerade och uppdaterade.

Stellarium kraschar efter att ha körts ett tag.

Stellarium kräver ganska mycket processorkraft. Det betyder att saker och ting inuti din dator kan bli väldigt varma. Om du upplever frysningar eller datorkrascher, så kan du ha ett värmeproblem. Om så är fallet bör även andra uppgifter som belastar processorn, t.ex. mp3-kodning, orsaka samma problem. I de nyaste versionerna finns en bildrutehastighetsbegränsare. Det borde lösa ditt problem.

Vissa månar har en annan position än de skall ha.

Vi har för närvarande ingen exakt efemerid för Charon och inga efemerider alls för Neptunus satelliter. De övriga satellitefemeriderna bör vara korrekta. När du jämför med vad du ser i ditt teleskop, så bör du aktivera ljusrestidskompensation i config.ini.

Det icke-latinska teckensnittet för mitt språk visas inte.

Det är mycket möjligt att det finns en översättning till ditt språk, men att programmet inte innehåller något teckensnitt för språkets tecken eftersom vi vill hålla hämtningsstorleken så liten som möjligt. Leta rätt på ett teckensnitt för ditt språk och tala sedan om för programmet vilket teckensnitt det skall använda genom att redigera filen config.ini. Läs sidan Visa komplicerade tecken i Stellarium för mer information.

Stellarium kör helskärmsläget med ett uppdateringsintervall på 60 Hz.

Det här är en bugg i Windows XP. Det finns ett flertal åtgärdslösningar, bl.a. ett litet program som kan hämtas här (installera på egen risk): RefreshLock.

Mitt språk har ingen komplett översättning eller vissa termer är felaktiga

Översättningarna av Stellarium görs av webbgemenskapen, så det är möjligt att en översättare påbörjade projektet, men aldrig avslutade det eller inte kunde få hjälp med vissa ord eller termer. Du kan hjälpa oss! Översättningstips finns på denna sida: Översättning av Stellarium.

Jag har visningsproblem (t.ex. att teckensnitt renderas som prickar)

De här problemen sträcker sig från delar som saknas i Stellariums gränssnitt, textvisningsproblem (på S3- och ATI Rage-grafikkort) till försvunna stjärnor. De förekommer mestadels på äldre maskinvara eller på specifika moderkortsmonterade grafikchipp (en användare av ett moderkortsmonterat Geforce 4MX löste problemet genom att återställa till den äldre drivrutinen 5.2.1.6 för hans modell). Vi råder dig att experimentera med grafikdrivrutinen (uppdatera, ändra inställningar, återställ till äldre versioner) om du känner dig bekväm med att göra det. För användare som har problem med S3-grafikkontroller, uppdatera drivrutinen till S3 Graphics ProSavageDDR för Windows XP.

Många förbättringar av det grafiska användargränssnittet, temamotorer och skalprogram för Windows kan orsaka problem med OpenGL-program, däribland Stellarium. Testa att inaktivera sådana program om du kör dem: WindowBlinds, WindowFX, ObjectDock, IconPackager, Entbloess och liknande program.

Jag kan inte spara skript (i Windows)

Observera: Från och med version 0.10.1 har Stellarium en ny skriptmotor. Texten nedan gäller versioner som föregick den.

Stellarium försöker att spara en Stellarium-skriptfil (.sts) i din användarmapp. I icke-engelskspråkiga versioner av Windows fungerar detta ännu inte helt perfekt, eftersom programmet söker efter det engelska mappnamnet "Documents and Settings". Bugglösning: öppna filen stderr.txt i Stellariums programmapp för att se var Stellarium försöker skriva till/skapa den mappen. Därefter borde du kunna spara skript.

I helskärmsläge ser jag fortfarande en del av mitt skrivbord (i Windows)

Om du kör WindowBlinds eller något annat skal-/temaprogram, testa att inaktivera det eller lägg till Stellarium i listan över program som skall undantas.

Jag kan inte spara skärmbilder (i Windows Vista)

Vista hindrar de flesta av användarprogrammen från att skriva till skrivbordsmappen. Du kan välja en annan mapp att spara skärmbilder till genom att redigera genvägen i startmenyn (som används för att starta Stellarium), så här:

stellarium.exe --screenshot-dir "C:\Sökväg\Till\Mapp"

I version 0.10.1 kan mappen dit skärmbilder sparas anges via fliken Verktyg i fönstret Konfiguration.

Övriga frågor

Får jag använda skärmbilder från Stellarium i min bok/på min webbplats/i min kalender o.s.v.?

Antagligen. Läs den här tråden i forumet, som tar upp de juridiska konsekvenserna av att använda skärmbilder från Stellarium. Om du är på väg att göra en kommersiell satsning, så bör du antagligen först tala med en jurist och/eller din förläggare om saken.

"Det finns inget år 0" eller "Datum f.Kr. har ett års förskjutning".

Alla länkar i avsnittet går till engelskspråkiga sidor.

Stellarium 0.9.1 och senare använder astronomisk årsnumrering.

Den konventionella modellen med f.Kr./e.Kr. (eller f.v.t./e.v.t.) har inget år 0. Det förklaras ibland (med största sannolikhet felaktigt) med att Dionysius Exiguus vid tiden för modellens uppkomst och senare Beda Venerabilis, som gjorde modellen allmänt känd, var okunniga om siffran noll som koncept. En annan förklaring är att årtal från början var ordningstal; t.ex. år 5 e.Kr., som står för det 5:e året efter Kristi födelse. Siffran noll har inget ordningstal, det finns inget "nollte" år, varför året före 1 e.Kr. är 1 f.Kr. Det här gör beräkningar svårare och av det skälet använder astronomer ofta en annan modell, som ger årtal e.Kr. ett positivt heltal och anger året 1 f.Kr./f.v.t. som år 0. Således får vi denna tidslinje:

Gregoriansk tideräkning 6 f.Kr. 5 f.Kr. 4 f.Kr. 3 f.Kr. 2 f.Kr. 1 f.Kr. 1 e.Kr. 2 e.Kr. 3 e.Kr. 4 e.Kr. 5 e.Kr.
Före/enligt vår tideräkning 6 f.v.t. 5 f.v.t. 4 f.v.t. 3 f.v.t. 2 f.v.t. 1 f.v.t. 1 e.v.t. 2 e.v.t. 3 e.v.t. 4 e.v.t. 5 e.v.t.
ISO 8601 −0005 −0004 −0003 −0002 −0001 0000 0001 0002 0003 0004 0005
Astronomiska år −5 −4 −3 −2 −1 0 +1 +2 +3 +4 +5

Läs gärna denna kortfattade förklaring på NASA:s webbplats.

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
in this wiki
other languages
Toolbox