Snabbstartsguide

From Stellarium Wiki
Jump to: navigation, search

Contents

Ställ in rätt plats

Först måste du ange din plats! Standardplatsen är Paris i Frankrike (förutsatt att ingen har packat om Stellarium och ändrat standardvärdet). Tryck ned F6 eller klicka på platsikonen i det vänstra verktygsfältet för att öppna Plats-fönstret. Du kan välja din plats genom att klicka på kartan, söka efter en närbelägen stad eller ange din longitud, latitud och altitud manuellt och skapa en ny plats. Ett sätt att bestämma din absoluta position varsomhelst i världen, är att använda webbsidorna iTouchMap eller Find Latitude and Longitude för längd- och breddgradsinformation samt TopoCoding för att få reda på höjden över havet. Man kan söka på svenska adresser på alla tre sidorna.

Se dig omkring

Använd musen eller piltangenterna för att se dig omkring i programmets landskap.

Zooma in och zooma ut

Använd tangenterna Page Up och Page Down för att zooma in och ut. Att zooma in nebulosor och planeter är väldigt intressant …

Markera objekt

Använd vänster musknapp för att markera ett objekt, höger musknapp för att avmarkera objektet och mittenknappen eller mellanslagstangenten för att centrera det markerade objektet.

Kontrollera tid

J får tiden att gå långsammare eller t.o.m. baklänges, L ökar tidshastigheten och K får tiden att återgå till sin normala hastighet. Du kan också använda tidskontrollknapparna nederst till höger på skärmen.

Undersök vyalternativen

Testa att klicka på knapparna i det nedre verktygsfältet, som visar sig om du för muspekaren över statusfältet, nederst till vänster på skärmen.

Öppna hjälpmenyn

Tryck ned tangenten F1 för att öppna hjälpmenyn.

Sök efter ett objekt med dess namn

Tryck ned F3 för att öppna sökfönstret. Du kan du kan skriva in namnet på en stjärna, planet, stjärnbild eller nebulosa. Medan du skriver visas en lista över matchande objekt. Ett tryck på TABB markerar nästa objekt i resultatlistan. Tryck på RETUR eller klicka på knappen i sökfönstret för att gå till objektet.

Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
in this wiki
other languages
Toolbox