Hämta Stellarium

From Stellarium Wiki
Jump to: navigation, search

Contents

Officiella paket

Stellariums webbplats innehåller länkar till de senaste officiella utgåvorna för Windows, Mac OS och Linux. För Linux finns det även källkodspaket. Filerna ligger på Stellariums projektsida på SourceForge.net:

http://sourceforge.net/projects/stellarium/files/

Från och med februari 2013 är den senaste utgåvan 0.12.0. Direktlänkar:

Äldre versioner kan hämtas från nedanstående platser:

Stellariumpaket för Ubuntu

Paket som tillhandahålls av Ubuntu

Om du kör Ubuntu, så finns ett Stellariumpaket i Ubuntus paketförråd. Det kan antingen installeras via Programcentral för Ubuntu eller via en terminal genom att ange följande kommando:

sudo apt-get install stellarium

Stellariumutgåvor via PPA

Eftersom Stellariums utgivningsschema inte följer Ubuntus utgivningsschema, så är ofta Stellariumversionen i Ubuntus paketförråd inte av den senaste utgåvan. Stellariums utvecklingsgrupp tillhandhåller ett PPA (Personal Package Archive, ung. "personligt paketarkiv") via Launchpad, som ger Ubuntuanvändare tillgång till den senast utgivna versionen.

Sidan för Stellariums PPA i Launchpad hittar du här: Stellariums Ubuntuutgåvor.

För att installera paketen från detta PPA måste du lägga till det i listan över programkällor i din dator. PPA-adressen är:

ppa:stellarium/stellarium-releases

Du kan antingen lägga till det via Programcentral för Ubuntu (Redigera > Programkällor… > Övriga program > Lägg till…) eller via en terminal genom att ange följande kommandon:

sudo add-apt-repository ppa:stellarium/stellarium-releases
sudo apt-get update
sudo apt-get install stellarium

PPA för dagliga byggen

Det finns också ett PPA för "dagliga byggen", som tillhandahåller automatiskt genererade paket med den allra senaste utvecklingskoden. Det uppdateras en gång om dagen, eller mer sällan om det inte har gjorts några förändringar av koden.

Varning: Det här är endast avsett för testning! Det finns inga garantier för att den senaste utvecklingskoden går att använda. Använd den på egen risk! (Lyckligtvis gör Ubuntu det enkelt att ta bort paket.) Av det skälet ger vi inga detaljerade instruktioner om hur detta PPA läggs till. Om du inte vet hur man använder PPA, så skall du inte använda detta.

Inofficiella paket

Vi ber dig att inte rapportera buggar som hittas i inofficiella byggen. Dessutom bör du behandla dem som du bör behandla all annan mjukvara vars källa inte enkelt går att verifiera (d.v.s. med försiktighet).

Om du innehar eller känner till andra inofficiella byggen (förhandsgranskningar, o.s.v.), lista dem här.

Insticksmoduler

Informationen i detta avsnitt, i sin helhet eller delar därav, är inte längre korrekt. Den kan vara relevant för en äldre version av Stellarium eller helt sakna relevans.

Denna varning har funnits här sedan januari 2011.

För Stellarium 0.10.2/Ubuntu i386

  • Paket innehållande insticksmodulerna AngleMeasure, CompassMarks, Ocular, TextUserInterface och Satellites. Packa upp tjärklumpen till din "~/.stellarium"-katalog: stellarium-plugin-bundle.tar.bz2

För Stellarium 0.10.2/Win32

För Stellarium 0.10.5/win32

  • Från och med utgivningen av version 0.10.5 är huvudinsticksmodulerna statiska och kommer att läsas in automatiskt när de anropas från konfigurationsmenyn.
  • Barry Gerdes tillhandahåller ett antal uppdaterade, körfärdiga korrigeringsfiler och extramaterial för Windowsdatorer. Du hittar dem på hans webbplats.

Teleskopservrar

Binära Win32-filer

  • ZIP-fil innehållande alla teleskopservrar med öppen källkod kan hämtas här.

Individuella teleskopservrar:

Vissa personer har problem med sina webbläsare: webbläsaren packar upp GZIP-filen utan förvarning. Om du drabbas av den här typen av problem, byt helt enkelt namn på den hämtade filen till TelescopeServerLx200.exe (eller liknande).

  • Från och med version 0.10.5 läses insticksmodulen för utökad teleskopkontroll in, och konfigureras, från insticksmodulavsnittet i konfigurationsmenyn (F2).
Personal tools
Namespaces
Variants
Actions
in this wiki
other languages
Toolbox